top of page

להתגרש מבלי לפגוע בילדים

גירושין מביאים לשינוי בכל האספקטים בחיינו: משפחה, עבודה, זוגיות, לימודים ולמעשה בכל תחומי החיים. העיסוק בשאלות גורליות אלו כיצד יראה עולמנו לאחר הגירושין? מה יהיה עם הילדים? שאלות קיומיות וכלכליות, מעוררים פחדים וחששות אצל כל מי שנמצא לקראת או בתוך תהליך הגירושין.

ריבוי המידע באינטרנט ועצות מתלהמות שניתנות על ידי יועצים ומקורבים, עלולים להוביל מהר מאוד להתנהלות לקויה, הנובעת מפחד וחשש גם אצל האנשים הרגועים ביותר, להביא להיאחזות אשר בצידה לוחמנות מיותרת, ומשם לתקיעות והימנעות מצמיחה והתפתחות אישית.

תהליכי גירושין שנוהלו מתוך פחד וחשש הובילו פעמים רבות להתגשמות מציאות קשה ופוגענית, כמעין נבואה שמגשימה את עצמה. כדי להימנע ממלחמות משפטיות ומפגיעה בבני המשפחה, חייבים ההורים למצוא דרכים לפתור את המחלוקות ביניהם בדרך של דיאלוג והסכמה. אך מה קורה כאשר אין דיאלוג ואין הסכמה? במקרים שכאלו ניתן לפעול בדרכים רבות ומגוונות כדי לנהל את המו"מ בצורה מיטבית ולהפוך את הצד השני מיריב בשדה הקרב להורה שותף במציאת פתרונות שיתאימו לשני ההורים ולילדים.

חשוב להבין כי הקשר והתקשורת בין ההורים הם קריטיים להתמודדות של הילדים עם הגירושים. כשבני הזוג מתגרשים וישנם ילדים משותפים, למעשה הקשר לא מסתיים, הוא רק משתנה! אחת הטעויות הנפוצות היא המחשבה כי כשהנישואין מסתיימים מערכת היחסים מסתיימת - אך כשישנם ילדים זה לא קורה! זהו קשר שנמשך לעד, הן כהורים, והן כסבים/סבתות לנכדים, השתתפות באירועים משותפים השתתפות בחוויות של הילדים ודור ההמשך וכו'.

תקשורת טובה דורשת תקופת הסתגלות, ראייה רחבה ובחירה מודעת כיצד תרצו שחייכם ייראו, בשיתוף גישה מכילה וסובלנות.

תקשורת טובה בין ההורים היא בסיס הכרחי הן בזמן הנישואין ובוודאי לאחר הגירושין כשהאהבה מסתיימת. כאשר לא פחות חשוב מהתקשורת זו גמישות מחשבתית , גישה פשרנית, הבנת ההורה האחר ועזרה במקרה הצורך.

גם אם נפרדתם עם הרבה כעס והרבה כאב, ואף אם על רקע בגידה - אלו הילדים שלכם, וכל מעורבות שלהם במחלוקות בינכם ועירובים בכך, גורמת להם לפגיעה רגשית עמוקה, לחרדות וחוויות נטישה.

.

מחקרים מצאו שככל שהקשר והתקשורת בין ההורים טובים יותר, כך קטנות באופן משמעותי הבעיות הרגשיות והחברתיות של הילדים וגובר הסיכוי שלהם וגם שלכם לחוות יותר היבטים של צמיחה והתפתחות מתוך המשבר, כאשר גירושין קשים והרסניים פוגעים בתחושת הביטחון והאימון הבסיסי ש הילדים ובעולמם הפנימי.

אם ילדיכם חשובים לכם, זוהי אחריותכם לבנות עבורם ועבורכם מערכת יחסים בניכם, לאחר הגירושים.

כאשר הגירושין נעשים בהסכמה ובתיאום ההשפעה הטראומטית על נפשת של הילדים פוחתת באופן משמעותי כך שההתאוששות של הילדים מההליך קצרה יותר מאשר גירושין שנעשים במלחמה בין ההורים והילדים במוקד המריבה.

דרך המלך היא פרידה באמצעות גישור לגירושין ודיאלוג פתוח. באמצעות גישור לגירושין ניתן במספר מפגשים קטן לפתור את הסוגיות שבמחלוקת ולהגיע להסכם גירושין שטוב לכולכם, במינימום עלויות זמן וכאב. כשהמגשר מכוון אתכם לעבור מעל מהמורות בדרך ולשמור על שיח מכבד והוגן.

כאשר ה"פצע" טרי, וככל ואתם רבים ואינכם מוצאים את המקום לתקשורת רגועה ביניכם, עדיף בשלב הזה שימוש בווטאפ, מייל מסרונים וכו. תחת תקשורת ישירה אשר מציפה מחלוקות וכעסים.

חשוב ביותר להמנע משימוש בילדים ככלי להעברת מידע ומסרים. הן במהלך הפרידה והן לאחר הגירושין. הינעו מהכפשות הדדיות. הדבר מטלטל את עולמם, ומאלץ אותם פעמים רבות לבחור צד - מה שמכביד ומעמיס עליהם מאוד.

שימרו על חזית אחידה מול הילדים, זה חלק מהיציבות והביטחון שאתם מקנים לילדכם. זה מתחיל משיתוף הילד יחד, לאחר הכנה שעברתם לגבי הפרידה והגירושין, ומשם להצבת גבולות בריאים על מנת שיבין שאתם יחד בהליך. שלא ייוצר מצב שהילד באותו נושא יפעיל מניפולציות בינכם. בסוגיות מהותיות מומלץ לתאם עמדות.

אלו הילדים שלכם. הם צריכים לדעת ששניכם אוהבים אותם ללא תנאי, זה מקנה להם שקט נפשי ומאפשר את התפתחותם התקינה. אתם הדוגמא שלהם לעתיד.


מאמרים אחרונים
bottom of page