תקשורת חיובית בין ההורים מאפשרת התמודדות טובה של ילדים עם משבר הגירושין
גירושין מביאים עימם משבר קשה לילדים ומערערים את המערכת המשפחתית שאמורה לספק מעטפת מגוננת לילדים. תקשורת טובה וחיובית בין ההורים הינה המפתח להתמודדות טובה יותר של ילדים עם משבר הגירושין בין ההורים.
הבסיס לכך הוא הפנמה כי הקשר בין ההורים אינו מסתיים אלא משתנה, מזוגיות לניהול משפחה, שכן, כל עוד ישנם ילדים משותפים, ההורים יצטרכו לתקשר ביניהם ביחס לילדים, וזה דורש בתחילה תקופת הסתגלות וחשיבה מחודשת על הדרך והמטרות המשותפות.
תקשורת טובה משמעה כי על ההורים לפעול בשיתוף פעולה לטובת הילדים, ולנהל דו שיח טוב יותר, במיוחד לאחר הגירושין, שכן, לכל אחד מעתה יש מערכת חיים נפרדת עם רצונות וצרכים שונים, אך המכנה המשותף הוא טובת ילדיהם המשותפים.
מחקרים רבים מלמדים כי תקשורת טובה ומיטיבה בין ההורים עוזרת לילדים לצלוח את הקושי בגירושי הוריהם, והשינויים שמביא אתו פירוק התא המשפחתי, כפי שידעו עד כה.
בנוסף, ככל שהורים מצליחים לתקשר טוב יותר ביניהם, הדבר מהווה כלי למידה וצמיחה לילדים כי ניתן לפתור קונפליקטים בדרכים שונות, בשיח ותקשורת טובה, ואין המשמעות כי כל מחלוקת היא מלחמת חורמה ו"שבירת כלים ".
ילדים אשר גירושי ההורים נעשו בהסכמה, מבלי לערבם ברעשי הסכסוך, גילו יכולת התאוששות מהירה יותר מהפירוד בין ההורים, סתגלתנות טובה יותר לשינויים וגמישות מחשבתית. הבעיות החברתיות והרגשיות הצטמצמו, תחושת הערך והדימוי העצמי גברה, יכולת ניהול מערכות יחסים טובה יותר, נמנעים מהם פגיעות רגשיות עמוקות כחרדת נטישה, האשמה עצמית, בדידות וכו'.
על מנת למזער את רעשי הסכסוך זכרו כי הילדים חווים זאת בעוצמה רבה כשהם משוכנעים כי הדבר אירע בגללם אף לאחר פרוץ המשבר והגירושין. עירובם בהליכים ובמחלוקות יביא לכך שיחושו חצויים ובקונפליקט נאמנויות בו עליהם לבחור בין הוריהם- והדבר יביא לנזקים קשים בכל המישורים.
ישנם מספר כללי זהב לתקשורת והתנהלות נכונה בין ההורים עם משבר הגירושין:
לא לדבר ליד הילדים אחד כנגד השני- לא לריב או לצעוק ליד הילדים. למצוא זמן פנוי לדבר בשקט. אם יש קושי בהתחלה לתקשר - הימנעו מתקשורת ישירה. אפשר ווטאפ, מיילים, מסרונים עד שהרוחות יירגעו.
גלו כבוד הדדי אחד לשני- הימנעו משפה מכפישה ומתלהמת, לא משנה מה הסיבות לפירוד. כל מה שקשור לסכסוך השאירו מחוץ לשיח בינכם והתמקדו בטובת הילדים. הכעס בסופו של יום יעבור, רוחות המלחמה ישככו אבל העלבון וההשפלה לעד ייזכרו וינהלו אתכם לאחר מכן.
אל תשתמשו בילדים כדי להעביר מסרים אחד כלפי השני- אל תשמשו בילדים ככלי לניגוח. להעברת מסרים סותרים והכפשות של הורה אחד כנגד השני. אל תדברו "מעל ראש הילדים" אחד בגנות השני. הדבר גורם להם למפח נפש, לקונפליקט נאמנויות בו עליהם לבחור צד ומשם למשברים רגשיים. גם לילדים יש את ההתמודדות היומיומית שלהם כבדו זאת ואל תעמיסו עליהם.
השתתפות במפגשי הדרכה והעשרה- ככל ויש לכם קושי לתקשר, מומלץ לקחת חלק במפגשי הדרכה הורית /תיאום הורי על מנת לדעת כיצד לתקשר נכון. זוהי שפה חדשה ויש ללמדה לטובת כל הצדדים. אם יש קושי רגשי המשליך על מערכת היחסים דאגו לטפל בכך באמצעות מפגשי העצמה אישית שיאפשרו לכם לעבד את הכאב והתסכול להתמודדות טובה יותר עם משבר הגירושין. כשאתם תהיו שבעי רצון מחייכם זה יבוא לידי ביטוי גם ביכולת להכיל אחד את השני ולתקשר טוב יותר.
שמרו על חזית מאוחדת מול הילדים – על מנת למנוע מצב של מניפולציות רגשיות, החליטו על הסכמות משותפות בעניינים שונים, וצרו חזית אחידה מול הילדים, כך שהם לא ישתמשו באי ההסכמה ביניכם ככלי נגדכם, מצב היכול להעמיק מחלוקות, וליצר מריבות, ובסופו של יום "למעגל שוטה", שכן המאבקים יביאו לכך שהילדים יחושו חוסר ביטחון, אי ודאות ובלבול.
ככל שהתקשורת בין ההורים טובה יותר, והמסר הוא פתרון קונפליקטים בצורה מכבדת והוגנת, אנו נגדל ילדים מאושרים יותר, בטוחים ורגועים יותר

.